Zagen en snoeien
Een grote schoonmaak van je tuin begint met het vellen van bomen. Kleinere bomen kan je op een veilige manier zelf vellen. Daarvoor gebruik je best een krachtige kettingzaag met tweetaktmotor, net zoals de professionele bosarbeider.
Bomen vellen moet omzichtig gebeuren. Bekijk eerst goed de natuurlijke valrichting van de boom; deze moet je respecteren, tenzij je met takels of kettingen de boom gaat richten. Zaag eerst een spie, loodrecht op de valrichting, tot een diepte van 1/3 van de diameter. De spie heeft een vlakke onderzijde en een schuine bovenzijde. Dan zaag je een inkeping, een 2-tal cm boven de onderzijde van de spie, zoals duidelijk uitgelegd in deze handleiding .
Klieven
Eens de boom geveld en ontdaan van zijtakken, kan je hem in brandbare stukken zagen. Deze zijn vaak nog te dik om in de kachel te passen en bovendien drogen ze traag uit. Een kliefmachine klieft blokken tot 70-80 cm (diameter) met gemak. De hydraulische piston drukt het mes zonder moeite door het hout. Als gebruiker bedien je enkel de hendels - niet bepaald werk waar je de volgende dag blaren aan overhoudt.
Huurland adviseert een kliefmachine met benzinemotor. Voor een kleine meerprijs heb je veel meer kracht en vervoer je de machine aan de trekhaak van de wagen. Bovendien rol je ze op de grote luchtbanden met gemak naar elke plaats in de tuin. Zo bespaar je jezelf veel gesleur met zware blokken.
Hakselen
Na het zagen en klieven rest enkel nog een grote berg snoeihout. Van grote bomen heb je al gauw enkele kubieke meters. De grote hakselaar bespaart je opnieuw veel moeite en onnodige ritten naar het containerpark. In enkele uren verhaksel je de takkenberg tot enkele hoopjes houtsnippers. Die zijn ideaal als bodembedekker of mulching.
Huurland adviseert de hakselaars met invoerrol. Behalve een grotere doorcapaciteit hebben ze een invoerrol die de takken volautomatisch door de machine jaagt. Weet dat de dagprijs van een kleine hakselaar de halve-dagprijs van de grote hakselaars benadert. Dankzij de invoerrol win je al snel enkele uren, voor ongeveer dezelfde huurprijs.
Stronken uitfrezen
Dikke bomen laten vervelende stronken na. Je kan deze proberen uitgraven of uittrekken, maar veruit het snelst is het om de boomstronk uit te frezen. Een stronkenfrees vermaalt de boomstronk en een stuk van de ondergrondse wortels. Wat overblijft, is een gat in de grond dat je met goede teelaarde opvult voor je het beplant. Om je een idee te geven: een stronk van 70 cm diameter frees je in ongeveer 10 minuten weg tot 20 cm onder het bodemoppervlak.
Opruimen
Zo, na al die snoeiwerken vallen de zonnestralen weer binnen in huis. Wat rest van de werkzaamheden - wat bladafval en houtsnippers - kan gemakkelijk op een hoop geblazen worden om af te voeren naar de composthoop of het containerpark. Daarvoor is de bladblazer je beste hulp.